top of page

Κορωναϊός και παιδί: συμβουλές διαχείρισης μιας νέας πραγματικότητας.

Τους τελευταίους μήνες η καθημερινότητα όλων έχει αλλάξει. Ο κωροναϊός εισέβαλε ξαφνικά στην ζωή μας και εμείς κληθήκαμε με σύνεση και υπομονή να παραμείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό οι οικογένειες- μικροί και μεγάλοι- ανακαλύψαμε νέες δραστηριότητες απασχόλησης προκειμένου να καλύψουμε τον διαθέσιμο χρόνο και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε ένα θετικό συναίσθημα διαχείρισης της κατάστασης αυτής. Έτσι, ο φόβος και το άγχος μετριάστηκαν και κατορθώσαμε να στηρίξουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τα παιδιά μας.

Παρακάτω, λοιπόν, παρουσιάζονται κάποιες προτάσεις που γονείς και εκπαιδευτικοί είναι χρήσιμο να ακολουθήσουν:

  • Αρχικά, είναι σημαντικό ως ενήλικες να διαχειριστείτε το δικό σας άγχος. Είναι απαραίτητο να είστε οι ίδιοι ψύχραιμοι για να δημιουργήσετε κλίμα ασφάλειας στα παιδιά. Εάν δεν είστε, τα παιδιά θα το καταλάβουν και ως εκ τούτου δεν θα νιώσουν προστατευμένα. Γι’ αυτό, είναι καλό να συζητήσετε τους φόβους σας είτε με κάποιο φιλικό σας πρόσωπο, είτε, εφόσον το κρίνετε αναγκαίο, με κάποιον ειδικό.

  • Μιλήστε με τα παιδιά σας για τον κορωναϊό. Εξηγείστε τους τι συμβαίνει βασιζόμενοι σε πραγματικά γεγονότα. Προσπαθήστε να μην αναφέρεστε σε πληροφορίες που δεν είναι τεκμηριωμένες. Προσοχή! Οι πληροφορίες να είναι σαφείς και συγκεκριμένες, σχετικές με τον κορωναϊό, τα συμπτώματα. Δεν κάνετε λόγο για το θέμα του θανάτου παρά μόνο εάν ερωτηθείτε. Βέβαια, ακόμα και τότε διευκρινίστε πως αυτό δεν αφορά όλο τον πληθυσμό αλλά κυρίως άτομα που πάσχουν και από άλλα σοβαρά νοσήματα.

  • Παροτρύνετε τα παιδιά να εκφράσουν κάθε απορία τους. Έτσι, θα μπορέσουν να εκδηλώσουν τα συναισθήματα τους και θα αισθανθούν ασφάλεια και ανακούφιση.

  • Τέλος, ενημερώστε τα για τους κανόνες που χρειάζεται από εδώ και έπειτα να υιοθετήσουν για να προφυλαχθούν. Λειτουργείστε οι ίδιοι σαν πρότυπο υιοθετοντας και εσείς αυτούς δίνοντας τους έτσι μια κατεύθυνση.

bottom of page